INFORMACIÓ D'INTERÈS


BANC DE LLET MATERNA


Cada vegada està més acceptat que els beneficis de la llet materna estan molt per sobre del que pugui aportar qualsevol succedani de llet materna. La prova està en la quantitat de bancs de llet materna que s'estan obrint arreu del mon. Si els beneficis de la llet materna per a un nadó normal estan més que provats, imagineu el que pot aportar a nadons amb problemes ingressats en les UCIs neonatals. Aquestes Unitats de Cures de nadons cada vegada més demanen llet materna, generalment de la pròpia mare per als nens ingressats. Però quan la pròpia mare no pot pel motiu que sigui, accepten llet, controlades, d'altres mares.
Enguany, aprofitant que el lema de la SMLM té a veure amb la tornada a la feina alletant als nadons, la compaginació del treball en alletar, i per tant, també l'extracció de llet...hem volgut contactar amb qui més sap de conservació de la llet materna.
Dins de la festa de la SMLM tindreu oportunitat de parlar amb responsables del banc de llet perquè us expliquin com funciona, què fan amb la llet, i tots aquells dubtes que en tingueu. I per descomptat què hauríeu de fer si us voleu convertir en donants de llet materna.
Us convidem a venir, serà el dissabte dia 3 a partir de les 5 al patí de l'Escorxador.

I també a la xerrada sobre la donació de llet materna: "LA LLET MATERNA.. LA LLET QUE DÓNA VIDA" que serà el dia 15 a les 6 de la tarda a l'Escorxador. 


LLET MATERNA: UN TRESOR BIOLÒGIC


El passat dijous 7 de maig a les 18h a l'auditori del fòrum Berger Balaguer, en el cicle de conferències de l'Aula d'extensió universitària per a la gent Gran del Penedès, va tenir lloc aquesta conferència a càrrec del Dr Enric Contreras, hematòleg responsable del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l'Ebre.
Vam tenir l'honor d'assistir a una xerrada, molt interessant, en poc menys d'una hora va fer un recorregut des de l'aparició dels primers mamífers fins a l'actualitat.
Va explicar que els mamífers tenim millors capacitats per adaptar-nos al medi per dos motius: "perquè som vivípars i el desenvolupament embrionari es fa dins de la mare i el fetus està protegit i, en segon lloc, perquè es dóna de mamar a les cries". La llet materna suposa molts avantatges per al nadó, " pren la dosi necessària, pot prendre-la en tot moment, no té contaminants i és la composició ideal per al nadó. Té menys malalties i un millor desenvolupament. Per a la mare també suposen avantatges: menys despesa, un major vincle emocional, una millor recuperació, menys malalties i menys càncer. Tant la mare com el nadó estan més sans. La llet materna de tots els mamífers és igual, –greixos, proteïnes, hidrats, sals minerals– el que varien són les proporcions. Durant la lactància, la mare també passa anticossos al nadó per fer front a infeccions".
Va parlar també de la història dels Bancs de Llet, el primer el trobem a Viena l'any 1909. L'any 1990, l'OMS (Organització Mundial de la Salut) va aprovar la Declaració d'Innocenti per a la protecció de la lactància materna i per recomanar la lactància exclusiva del nadó, al menys durant els seus primers sis mesos de vida. Hi ha uns 200 bancs de llet a Europa, 8 dels quals estan a Espanya.
 El primer Banc de Llet Materna de Catalunya es va posar en marxa l'any 2011, per donar aliment a aquells nadons prematurs o de pes molt baix en les unitats de neonatologia, mentre les seves mares biològiques no poden.


Va explicar de forma senzilla, com fer-se donant, les condicions són: alletar un fill, no patir cap malaltia, no estar prenent cap medicació de forma crònica, després d'una entrevista i una analítica, si tot és correcte, es lliura a la mare un tirallets i uns pots per conservar la llet, un cop extreta s'avisa un missatger que recull els pots a domicili i els porta al banc de llet, després de ser analitzada i processada, sense perdre les seves propietats nutricionals, s'emmagatzema, fins a ser consumida per nadons prematurs amb baix pes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada